Személyes ima

Személyesen imádkozni, de hogyan?

Avilai Nagy Szent Teréz önéletrajzában a belső ima nagyon egyszerű, de mély meghatározását adta nekünk: „Az én véleményem szerint a belső ima nem más, mint egy olyan barátnál időzni, akivel szívesen, gyakran jövünk össze kettesben, hogy nála legyünk, mivel tudjuk, hogy szeret minket.”

Az ima lényege nem a nagy szavak vagy a mély gondolatok, hanem az együttlét egy olyan baráttal, aki elfogad és szeret engem. Jézus nekem is azt mondja, amit apostolainak mondott az utolsó vacsorán: „Nem mondalak titeket szolgáknak… barátaimnak mondalak titeket” (Jn 15,15). Ugyanakkor meghív: „Maradjatok meg szeretetemben” (Jn 15,9).

Lépések a mélyebb imához:

  1. Keress egy csendes helyet lakásodban, ahol hosszabb időt (legalább 15 percet) tölthetsz el háborítatlanul, csendes imában. (Egyesek erre a pincét vagy a padlást választják).
  2. Válassz ki egy olyan időpontot – lehetőleg mindig ugyanazt – amely leginkább alkalmas a belső imára.
  3. Helyezd magad kényelembe és próbálj lazítani úgy testileg, mint lelkileg. A mindennapok nyomasztó terheit vesd ki a fejedből – bízd ezeket az Úrra, hogy Ő törődjön velük, és akkor szabad leszel tőlük.
  4. Próbálj meg egészen arra figyelni, hogy most az Atya, Jézus és a Szentlélek jelenlétében vagy. Talán segíthet, ha becsukod a szemed, és magad elé képzeled az égő csipkebokrot, amint Mózes előtt lobog. Vagy azt is elképzelheted, amint Jézus meggyógyít egy beteget, vagy ahogy a kereszten függ; vagy ahogy vándorol a tanítványokkal, vagy a csónakban ül és tanít. Vagy éld át bensőleg, hogy a Szentlélek feletted lebeg szelíd szárnycsapásokkal. A leglényegesebb az, hogy elcsendesedj, és tudatosság váljon benned: most Isten jelenlétében vagy.
  5. Amikor az isteni jelenlét egészen betölti tudatodat, kezdd el Istent dicsérni, Neki hálát mondani és Őt magasztalni. Engedd, hogy Isten szeretete egészen kiáradjon a szívedben, és ajándékozd meg Őt a Te szereteteddel, mint egy kis viszontajándékkal. Ezután olvasd el a Szentírás üzenetét, amely arra a napra van adva. Olvasd el többször és engedd, hogy a szavak beléd vésődjenek és a szívedben gyökeret eresszenek. A szavakat úgy tekintsd, mintha Isten személyesen Neked mondaná őket. Fontold meg azokat a szívedben, ahogy a Szűzanya tette (Lk 2,19). Ha a szentírási szöveg valamelyik evangéliumból való, képzeld el magadnak azt a jelenetet, amelyet olvastál, menj bele a jelenetbe és éld át „magadon”, amit Jézus ott mond és tesz. Ne akarj nagy gondolatokat kiagyalni, mert itt nem a „fej” a döntő! Engedd meg az Úrnak, hogy szívedben munkálkodjon. Ott fogod megtapasztalni a jelenlétéből áradó békét és erőt.
  6. Az imádságot egyszerű beszélgetéssel is befejezheted Jézussal (vagy az Atyával). Talán az is jó lenne, ha rövid közbenjáró imát mondanál családodért, kollégáidért, az egyházért, papokért, imaközösséged tagjaiért, stb.
  7. Végül zárd imádat egy Miatyánkkal, dicsőséggel vagy egyszerűen egy keresztvetéssel.

A nap folyamán emlékezz vissza a Szentírás szavaira, amelyeket átimádkoztál, és meríts belőlük erőt és örömet.

Van akinek hasznos lehet, ha lelki naplót vezet, ahová feljegyzi röviden élményeit, és mindazokat, melyeket mindennapi imái során kap az Úrtól.

Isten szeretne Neked egy új, beteljesült életet ajándékozni. Ne félj kinyitni a szívedet az Ő isteni szeretetének csodái előtt.

magyar